Ekologisia ruokavalintoja ravintolassa

By in
No comments

Ravintolassa syöminen miellettään luksukseksi ja arjesta poikkeavaksi tilanteeksi, mitä se usein onkin ja, jos ruokavalinnat ovat normaalisti eettisiä ja ekologisia, ei ravintolassa syödessään kannata joka kerralla ottaa liikaa paineita siitä, onko oma valinta riittävän ekologinen. Jos kuitenkin haluaa panostaa oman ruokansa hiilijalanjäljen pienuuteen, on tietyillä ruokavalinnoilla mahdollista pienentää oman annoksensa vaikutusta ympäristöön. Ravintolallekin voi olla kannattavaa panostaa pienemmän hiilijalanjäljen jättäviin annoksiin pidemmällä aikatähtäimellä. Jos menu kaipaa uudistusta tai ravintola uutta ilmettä voi yrityslaina -palvelu tarjota taloudellista tukea uudistamiseen.

Kasvisruoalla on todistetusti pienempi ympäristövaikutus

Ruokavalio on yksi merkittävimmistä yksittäisen ihmisen valinnoista, joilla voi pienentää omaa ympäristökuormitustaan. Jos ruokavalioita alkaa vertailemaan, kaikista pienin ympäristövaikutus on vegaaniruokavaliolla, jossa ei siis käytetä mitään eläinperäisiä tuotteita, vaan suositaan kasvipohjaista ruokaa. Eläinperäisten ruokatarvikkeiden hiilijalanjälki kasvaa automaattisesti, kun lasketaan mukaan myös eläinten ruoaksi tarvittavan kasvituotannon tuomat hiilidioksidipäästöt. Kasvipohjaisissa ruoissa nämä päästöt voidaan ohittaa, sillä ruoka saadaan suoraan kasvituotteista.

Vegaaniruoan löytäminen ravintoloista voi olla haastavaa, vaikka vegaaniruoka onkin jatkuvasti kasvattanut suosiotaan ja yhä useampi ravintola on ottanut vähintään yhden vegaanisen annoksen listoilleen. Tähän tuovat kuitenkin lisähaastetta esimerkiksi yksittäisten ihmisten allergiat tai muut rajoitteet.

Jos ei halua syödä täysin vegaanista annosta, voi kokeilla myös kasvisruokaa, joka sisältää jonkin verran eläinperäisiä tuotteita, kuten kermaa, maitoa tai kananmunaa. Kaikista suurin hiilijalanjälki on lihatuotteilla ja niistä prosessoiduilla eläintuotteilla. Toisaalta, jos edellisestä liha-annoksesta on pitkä aika, eikä liha kuulu normaaliin ruokavalioon, voi ravintolassa syöty liha-annos jopa korostaa sitä faktaa, että kaikkien suomalaisten olisi hyvä vähentää lihankulutusta ja jättää se erikoistilanteisiin.

Onko viini tuotettu lähellä vai kaukana?

Ravintolassa syömiseen kuulu usein myös viini, jonka tuotanto kuormittaa ympäristöä eri tavoin riippuen hieman siitä, missä viini on tuotettu. Viineissäkin on mahdollista suosia mahdollisimman ekologisia vaihtoehtoja ja lähempänä tuotettuja viinejä. Suurimmat viinin aiheuttamat ympäristöön kohdistuvat kuormitukset tulevat pakkausten valmistuksesta ja rypäleiden viljelystä.

Ekologisesti tuotettu viini ei välttämättä ole kovin yksinkertainen asia. Luomuviini mielletään monesti ekologisemmaksi vaihtoehdoksi, mutta asia ei välttämättä ole aivan niin yksinkertainen. Espanjassa tuotettu luomuviini, joka kuljetetaan rekoilla Suomeen, saastuttaa hiilijalanjäljen kannalta enemmän kuin rahtilaivalla valtameren yli tuotu etelä-amerikkalainen viini. Toisaalta tässä täytyisi huomioida myös viljelyssä aiheutuneet päästöt, esimerkiksi työntekijöiden siirtyminen paikasta toiseen tilalla.

Myös ruoan ulkopuoliset tekijät kannattaa huomioida

Ravintolassa syömiseen liittyy myös muita kulutusta lisääviä tekijöitä, joita voi huomioida omassa hiilijalanjäljessään. Jos ostaa jokaista illallista varten uuden mekon, mutta tilaa vegaanista ruokaa, jää kokonaisvaikutus luonnonvaroihin eittämättä miinuksen puolelle. Samoin ravintolaan saapuessaan voi myös miettiä pääseekö paikalle muullakin tavalla kuin esimerkiksi autolla tai taksilla. Kestävä elämäntapa sallii toki myös pienet poikkeukset omissa valinnoissa, mutta asiat kannattaa aina huomioida kokonaisuutena, ei ainoastaan yksittäisinä tekoina.

Ekologisten valintojen tekeminen ruoan suhteen ei ole helppoa

Kuten edellä kirjoitettu teksti osoittaa, ei ekologinen vaihtoehto ole aina sitä, miltä se kuulostaa. Lisäksi tuotteen hiilijalanjälkeen vaikuttaa erittäin moni asia, jotka on toisinaan jopa mahdotonta ottaa huomioon. Siksi ekologisin elämäntapa ruoan suhteen onkin se, että pyrkii vähentämään tarpeetonta kulutusta ruoan suhteen ja minimoimaan hävikin.