Mikä on terveellistä ruokaa?

By in
No comments

Ruoan terveellisyydestä on monia näkemyksiä. Viimeisten vuosikymmenten aikana terveellisyyteen ja ihanteelliseen painoon tähtääviä dieettejä on ollut hyvin monenlaisia ja suositukset vaihtelevat hyvin laajassa määrin vuodesta toiseen erilaisten asiantuntijoiden ja tutkimusten mukaan. Jokainen tarvitsee terveellistä ravintoa elääkseen ja pysyäkseen terveenä, joten ei ole yhdentekevää, mitä ihminen suuhunsa laittaa. Käsitykset terveellisestä ravinnosta ovat tosiaan kokeneet useamman kärrynpyörän viime vuosikymmenten aikana erilaisten tutkimusten edistyessä ja suositusten muuttuessa.

Rasva sai huonon maineen

Muutama vuosikymmen sitten yleiseksi tulivat erilaiset rasvattomat tuotteet, joilla pyrittiin vähentämään merkityksellisesti ruoka-aineiden kalorimääriä ja epäterveellisiä rasvoja . Friteerattujen ja uppopaistettujen ruokien epäterveellisyyttä ei voida tutkimusten mukaan käydä kiistämään, mutta kaiken rasvan poistaminen ruoasta ja sen korvaaminen muilla tuotteilla on sittemmin todettu hyvin epäedulliseksi terveyttä koskien. Merkitystä on ennemminkin sillä, että rasvat ovat terveellisiä ja luonnollisia, eivätkä erilaisten paistamismenetelmien myötä aiheuta haitallisia yhdisteitä. Terveellisiä öljyjä ovat esimerkiksi kuumentamattomat oliiviöljyt tai kookosöljyt.

Sokeri korvattiin makeutusaineilla

Liiallisesta sokerin saannista on kiistattomasti suuria terveyshaittoja. Sen lisäksi, että sillä on hyvin vähäinen ravintoarvo, siinä on paljon turhaa energiaa ja se aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, joka voi haitata normaalia elämää ja olla terveydelle haitaksi. Siksipä joitakin vuosia sitten markkinoille saapui joukko erilaisia kevyttuotteita, joista on poistettu ylimääräinen sokeri.

Liiallisen sokerin välttäminen onkin hyvä keino pysyvään jaksamiseen ja terveen ihannepainon ylläpitämiseen. Näillä laihdutustuotteiksikin nimetyillä kevyttuotteilla on kuitenkin havaittu olevan ikäviä vaikutuksia terveyteen, sillä sokeri on niissä korvattu erilaisilla makeutusaineilla ja lisäaineilla, jotka elimistö muuttaa kuitenkin sokereiksi. Vuosikymmeninä syödyt synteettiset makeutusaineet aiheuttavat sen, ettei elimistö pysty käsittelemään niitä, jolloin aineenvaihdunta hidastuu, eikä silloin pysty polttamaan energiaa, kuten sen pitäisi.

Lisäaineet häiritsevät kehon toimintaa

Useiden erilaisten tutkimusten mukaan on havaittu, että ruoan säilymiseksi ja ruoan maun parantamiseksi käytettävät moninaiset lisäaineet häiritsevät ruoansulatuselimistön normaalia toimintaa ja luonnollista kehon tasapainoa ja terveyttä. Elimistöä ei ole suunniteltu hajottamaan synteettisiä lisäaineita, joita ei voida edes luokitella ruoaksi, jolloin useiden vuosien säilöntäaineiden ja lisäaineiden kyllästämien ruokien syöminen näkyy ihmisen elimistössä. Lisäaineet vaikuttavat jopa siihen, että kuoltuaan ihmisen ruumis ei enää käy läpi tavallista prosessia kehon maatumiseksi, vaan se säilyy vuosikausia maaperässä elimistöön syötettyjen myrkkyjen vuoksi. Joidenkin ihmisten kehot saatetaan jopa luokitella vaikeaksi jätteeksi, sillä ne eivät enää hajoa luonnollisesti, kuten kuuluisi.

Voidakseen syödä mahdollisimman terveellisesti, kuluttajan tulisi siis välttää tuotteita, jossa on paljon lisättyjä synteettisiä aineosia ja lisäaineita, jotka haittaavat elimistön normaalia toimintaa. Jokaisen tulisi syödä mahdollisimman luonnollisia ravintoaineita, jotka on valmistettu perinteisin menetelmin mahdollisimman vähäisillä myrkyillä. Siten voidaan auttaa elimistöä toimimaan luonnollisesti ja optimaalisesti ruoan sulattamiseksi.