Millaisista komponenteista koostuu hyvä ruoka-annos?

By in
No comments

Hyviä ruoka-annoksia on monenlaisia eikä makuasioista tunnetusti voi kiistellä, sillä ne ovat nimensä mukaisesti makuasioita. On kuitenkin olemassa tiettyjä komponentteja, jotka auttavat kokoamaan hyvän ruoka-annoksen.

Terveellisyys on pop

Tällä hetkellä terveellisyys on erityisen trendikästä ruuan saralla. Nykykuluttajat ovat entistäkin tietoisempia siitä, millainen ruoka on terveellistä ja miten ruoka vaikuttaa terveyteemme. He ovat myös valmiita tekemään valintoja oma terveytensä edellä.

Erilaiset superfoodit, kuten granaattiomena ja kotimainen mustikka, ovat tällä hetkellä erityisen suosittuja valintoja ja niitä voidaan käyttää ruoka-annoksissa hyvinkin mielikuvituksellisella tavalla. Esimerkiksi granaattiomena on kaunis lisä vaikkapa salaattiin, johon se tuo sekä väriä että terveellisyyttä. Granaattiomenan kaunis punainen väri toimii hyvinkin monenlaisissa annoksissa.

Kasvispainotteisuus on pop

Tällä hetkellä on monistakin syistä trendikästä suosia joko täysin kasvisruokaa tai kasvispainotteista ruokaa. Tämä johtuu monistakin syistä. Ensinnäkin oikein koostettu ja ammattitaidolla valmistettu kasvisruoka on ravitsevaa ja herkullista. Kun ruuan valmistuksessa suositaan kauden satoa, voi herkullisia ruoka-annoksia saada loihdittua melko pienelläkin rahalla ja esimerkiksi linssit ovat terveellinen, mutta edullinen raaka-aine.

Kasvispainotteinen ruokavalio on kuitenkin pop myös ympäristösyistä. Kasvisruuan tuottaminen kuluttaa nimittäin vähemmän luonnonvaroja kuin liharuuan. Ympäristötietoiset kuluttajat suosivatkin usein ruokavaliossaan lähellä tuotettua kasvisruokaa.

Luomu on pop

Myös luomu on pop. Tiedostava nykykuluttaja ei halua ruokavalioonsa vaarallisia lisäaineita tai ylimääräisiä kemikaaleja. Luonnollisuus nähdään nyt hyveenä ja tämä näkyy myös tiedostavan kuluttajan lautasella! Luomutiloilla käykin kuhina, kun siellä tehdään töitä erilaisilla työvälineillä ja koneilla ja tilojen pihoilta voi löytyä niin mönkijän kärry kuin muitakin erilaisia maataloustöissä tarvittavia työkaluja ja -koneita.

Tällaisella tilalla vierailu voikin olla elämys myös perheen pienimmille – erityisesti, jos oma perhe asuu kaupungissa. Vierailuista tulee tietysti aina sopia isäntäperheen kanssa etukäteen, sillä luomutilatkaan eivät ole sellaisia avoimia tiloja, joihin voisi piipahtaa milloin sattuu, vaan ne ovat yleensä isäntiensä ja emäntiensä omia koteja, joissa toivotaan voivan nauttia omasta rauhasta.

Ruuan visuaalisuus on pop

Nykyisin ruuan visuaalisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Nykyään ei olekaan se ja sama, miltä ruoka-annos näyttää, vaan annoksen visuaalisuuden ja silmänruuan katsotaan olevan tärkeä osa ruokailutilannetta. Annosten sommitteluun ja suunnitteluun kannattaakin käyttää jonkin verran aikaa.

Monipuolisuus on pop

Hyvä ruoka-annos sisältää monipuolisia komponentteja siten, että se tarjoaa syöjälle sekä monipuolisia ravintoaineita että vaihtelevia makuelämyksiä. Ruuan eri osien ei tulisikaan olla liian samankaltaisia, vaan annoksissa tulisi yhdistellä rohkeasti erilaisia raaka-aineita.

Hyvä ruokailuseura on pop

Puhuttaessa hyvästä ruoka-annoksesta sekä hyvästä ruokailukokemuksesta ei tule aliarvioida ruokailuseuran merkitystä. Jos aterioit esimerkiksi perheesi kanssa, kannattaa ruokailuhetki rauhoittaa vain ruokailulle. Heivaa siis hetkeksi älylaitteet, sanomalehdet ja muut häiriötekijät ja keskity nauttimaan ruokailuhetkestä sekä hyvästä ruoka-annoksesta yhdessä rakkaan perheesi kanssa. Samalla ehdit vaihtaa perheenjäsentesi kanssa päivän kuulumiset ja suunnitella vaikkapa tulevan viikon ohjelmaa.

Toisinaan voi olla kiva idea kutsua hyvä ystävä kotiisi syömään ja nauttimaan valmistamistasi hyvistä ruoka-annoksista. Jos et pidä ruuanlaittamisesta, voi kutsun esittäminen hyvään ravintolaan tuntua mielekkäämmältä. Tai ehkäpä voitte viettää kivan illan yhdessä valmistamalla ensin hyvän ruoka-annoksen ja sitten nauttimalla sen yhdessä kaikessa rauhassa.