Monipuolisia rikkaita ruokakulttuureja ympäri maailmaa

By in
No comments

Lähes jokaisella maalla ja kulttuurilla on oma, perinteinen ja erityinen tapansa syödä ja nauttia ruoasta, joten ruokakulttuureja on lähes yhtä monia kuin maitakin. Syöminen ja ruoasta nauttiminen on ihmisille luonnollinen, jokapäiväinen perustarve ja tapa, jolla voi nauttia toisten seurasta, maukkaista ruokatottumuksista ja perinteistä. Toiset ruokakulttuurit ovat tulleet maailmanlaajuisestikin suosituimmiksi kuin toiset, jolloin kyseisen kulttuurin omaavia ravintoloita on alettu perustaa ympäri maailmaa. Ne ovat saaneet nimekkään maineensa vahvan perinnöllisyytensä ja maukkaan omintakeisen makunsa ansiosta. Toiset ruokakulttuurit eivät aina ole sidottuja pelkästään johonkin tiettyyn maahan, vaan ne voivat olla laajemman alueen ja useamman maan sisältäviä ruokakulttuureja, joissa tapa nauttia ruokia on hyvin samantapainen.

Välimeren monipuolinen ja terveellinen ruokakulttuuri

Ehkä maailman terveellisimmäksi luokiteltu ruokakulttuuri sijaitsee eteläisen Euroopan alueella useissa maissa. Välimeren ruokavalio on yleisesti suositeltavissa kaikenlaisille terveydestään kiinnostuneille yksilöille, sillä se perustuu monipuoliseen, tuoreeseen ja raikkaaseen ruokaan. Välimerellistä ruokavaliota noudatetaan varsinkin Kreikassa ja Italiassa, mutta myös Espanjassa sekä muissa Välimeren alueella olevissa maissa.

Jokaisessa Välimeren ruokavaliota noudattavassa maassa ruokakulttuuri on hieman erilainen ja perinneruoat vaihtelevat jonkin verran toisistaan, joten sitä ei voida määritellä tiukasti vain yhdenlaiseksi ruokavalioksi. Eri maista saatavat raaka-aineet vaihtelevat jonkin verran, mutta oleellista kyseiselle ruokavaliolle on terveelliset puhtaat öljyt ja tyydyttyneet rasvat, joita saadaan erilaisista luonnollisista oliiviöljyistä, tuoreesta, terveellisesti valmistetusta kalasta, kokojyvistä valmistetuista viljatuotteista, tuoreista vihanneksista sekä pähkinöistä.

Välimeren maiden tyypillisessä ruokavaliossa alkoholia käytetään kohtuullisesti ja harkiten, mikä myös puoltaa terveellisen ruokakulttuurin mainetta. Perinteiseen välimerelliseen ruokavalioon kuuluu lasillinen laadukasta valkoviiniä tai punaviiniä. Normaalisti ruokavaliossa ei syödä suurta määrää raskaita tai rasvaisia lihoja tai paljoa maitotuotteita, mikä edistää terveellistä ja nopeampaa ruoansulatusta. Ruokaa myös syödään usein ja suuria määriä, mikä pitää ruoansulatuksen terveenä ja aktiivisena. Esimerkiksi espanjalainen tapa syödä pieniä tapas-annoksia ja vaihtaa ruokapaikkaa kesken illallisen, edistää ravitsemusta. Useat tutkimukset osoittavat välimerellisen ruokavalion olevan terveydelle suotuisa, hyvä koko elämän ruokavalio.

Aasialainen ruokakulttuuri

Tämä monipuolinen ja monivivahteinen sekä hyvin vanha ruokakulttuuri vaihtelee suuresti eri Aasian maiden välillä, mutta aasialaiselle ruokakulttuurille on kuitenkin mahdollista löytää omat perinteiset ominaiset ravintoaineensa ja ruoanvalmistusmenetelmänsä. Aasialaista ruokakulttuuria noudattaa monien Aasiaan kuuluvien pienten maiden lisäksi esimerkiksi Kiina, Japani, Thaimaa ja Malesia. Ruoalla on myös erilaisia vaikutteita uskonnosta ja esimerkiksi tietynlaisten ruokien uhraaminen jumalille on yleistä, samalla kun uskonnollisuuteen monesti liittyvä rauhan ja tasapainon tavoitteleminen näkyy myös tasapainoisessa ruokakulttuurissa.

Aasialainen ruokavalio on pääasiassa terveellinen ja siihen kuuluu olennaisesti huolella valmistettu terveellinen riisi ja erilaiset kasvikset. Ruoan erilaiset maut vaihtelevat aasialaisessa keittiössä makeasta tuliseen, happamasta kirpeään ja suolaiseen. Ruokavalion terveellisyys perustuu myöskin ruoansulatuksen terveelliseen toimintaan, jossa oleellista on terveysvaikutuksia sisältävien ja elimistöä tasapainottavien luonnollisten juomien nauttiminen ennen ja jälkeen aterian. Suurin osa ruoista valmistetaan höyryttämällä tai keittämällä, jolloin niissä usein säilyy tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet, eikä ruoan valmistuksesta aiheudu erityisiä riskejä terveydelle.

Aasialaiseen ruokakulttuuriin perehtyminen on laaja ja monimuotoinen käsite, joka muuttuu maiden ja maanosien myötä, jolloin ruokakulttuuri saa uusia merkityksiä, makuja ja vivahteita kunkin maan ja kulttuurin mukaan.