Suomalainen perinteikäs ruokakulttuuri

By in
No comments

Suomalainen ruokakulttuuri ei ole saavuttanut maailmankuulua menestystä erikoisuutensa tai maukkautensa vuoksi ja jotkut maassamme olettavatkin, ettei Suomessa olisi laisinkaan erillistä ruokakulttuuria. Vaikka se ei ole yhtä laajalle mainettaan levittänyt kulttuuri kuin vaikka italialainen pizzaan ja pastaan perustuva ruoka tai kiinalainen riisiannos, se on kuitenkin selvästi tunnistettavissa ja eroteltavissa oman maamme ruokakulttuuriksi. Suomalainen ruoanvalmistus ja ruokailutottumukset ovat saaneet paljon vaikutteita idässä ja lännessä sijaitsevista naapurimaista ja se on vuosien varrella kehittynyt ja ollut pienessä muutoksessa.

Energiaa kylmää talvea varten

Suomalaiseen ruokakulttuuriin liittyy perinteisesti energiapitoinen arkinen ruoka, johon varmasti on vaikuttanut Suomen kylmä ilmasto. Talven aikana ihmiset syövät enemmän, kuin kesäaikaan, vaikka kesäajan herkut eivät välttämättä ole terveellisempiä kuin talvella. Suomalaiseen arkiseen ruokakeittiöön oleellisesti kuuluvia raaka-aineita ovat peruna ja muut kotimaiset vihannekset, erilaiset täysjyväleivät, mutta erityisesti ruisleipä, edullisista raaka-aineista valmistetut piiraat, kuten karjalanpiirakat ja tavallinen naudan- ja sianliha sekä nykyisin yhä useammin kana tai broileri.

Kotimaisesta maidosta valmistetut tuotteet

Suomalaiset ovat myös ahkeria kuluttamaan erilaisia maitotuotteita ja maito tuleekin pääasiassa suomalaisilta tiloilta toisin kuin valtaosa nykyään kaupoista saatavista tuotteista ja raaka-aineista. Perinteiseen suomalaiseen ruokaan kuuluu vahvasti maidon juominen ruokajuomana, kerman käyttäminen ruoissa ja erilaisten juustojen syöminen aamupalalla. Kaikenlaiset jogurtit, rahkat, tuorejuustot ja viilit ovat myös suomalaiseen ruokapöytään kuuluvia perustuotteita.

Suolaista, mutta ei tulista

Suomalaisessa keittiössä käytetään hyvin hillitysti mausteita, vaikka niiden suosio on pikkuhiljaa lähtenyt nousuun kansainvälisten keittiöiden vuoksi. Perinteinen ruoka Suomessa on kyllä suolaista, mutta tuliset ateriat ovat harvinaisia perinteisessä suomalaisessa keittiössä. Tilastollisesti tutkittuna suomalaisilla on keskimääräistä herkempi suolisto ja ruoansulatuselimistö, jolloin tulinen tai mausteinen ruoka ei oletettavasti ole saanut kovinkaan suurta suosiota.

Perinneruokia ympäri maata

Eri puolella maata on paljon erilaisia ominaislaatuisia perinneruokia ja tiettyihin vuodenaikoihin on mahdollista saada vuosisatoja vanhoja perinteisiä ruokia. Itäisen Suomen puolella yleisiin perinneruokiin kuuluu karjalanpaisti ja kalakukko. Suomalaisiksi tuotteiksi voidaan luokitella myös leipäjuusto, pohjoisessa yleisempi poronliha ja luonnonvaraiset metsämarjat, kuten lakat.