Suomalainen ravintolakulttuuri muutoksen edessä

By in
No comments

Jokaisen maan ruoka- ja ravintolakulttuurissa on suuria eroja. Toisissa maissa ravintolassa käydään ruokailemassa monta kertaa viikossa, kun taas toisaalla ravintolaan syömään meneminen on erikoisia juhlia tai tilaisuuksia varten. Ravintoloissa käymisen suosioon vaikuttaa merkittävästi kulttuurilliset seikat, paikalliset tavat, väestön koostuminen joko paikallisista tai turisteista, ilmaston kylmyys tai lämpö sekä merkittävästi maasta toiseen vaihteleva hinta.

Suomalaiset syövät kotona

Tilastojen mukaan suomalaiset käyvät keskimäärin paljon vähemmän ravintoloissa muihin eurooppalaisiin verrattuna, eikä ihme, sillä kylmä ilma ei houkuttele lähtemään kotoa ulos syömään. Sen lisäksi Suomeen ei ole muodostunut voimakasta ruokaravintoloita suosivaa kulttuuria, sillä pääkaupunkiseutua lukuunottamatta välimatkat kaupunkien keskustoihin ja mahdollisiin ravintoloihin saattavat olla kohtuullisen pitkiä ja hintataso merkittävästi kalliimpaa kuin esimerkiksi eteläisen Euroopan maissa.

Mistä suomalaisen kotiruuan suosio johtuu?

Liekö kyse ilmastosta, hinnasta vai mukavuudesta, suomalainen näkee monesti helpompana valmistaa ruokansa kotonaan ja nauttia siitä omassa rauhassa ennemmin, kuin nähdä vaivaa lähteäkseen ulos syömään. Muissa maissa asenne tuntuu olevan vastakkainen, ulos lähdetään nälän lisäksi myös sosiaalisten kontaktienkin puutteesta. Euroopan muissa maissa ihmiset viihtyvät ulkona erilaisissa toimissa sitä yleisemmin, mitä parempi on maan ilmasto. Suomalaiset eivät lähde kotoaan erikseen asioidakseen ruokaravintoloissa, vaan käyttävät ruokapalveluita eniten ollessaan muissa toimissa ravintola-alueilla, kuten työn tai asioiden hoitamisen jälkeen. Maamme ravintolakulttuuri on kuitenkin muuttumassa jatkuvasti, sillä viimeisen vuosikymmenen aikana valtava määrä uusia ravintoloita on aloittanut toimintansa ja menestynyt ruokapalveluiden tarjonnassa suomalaisille.